Одним з пріоритетних напрямів формування безпечного освітнього середовища закладах освіти є осучаснення системи харчування в закладах освіти. І сьогодні воно здійснюється за ініціативи та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.
Тож постановами Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 та 28.07.2021 № 786 затверджені нові норми та Порядок організації харчування, які остаточно вступають в силу з 1 січня 2022 року.
І кроки щодо осучаснення харчування слід розглядати виключно як напрям державної політики, як елемент боротьби за здоров’я нації. Тільки у такій проєкції все стає зрозумілим. Адже за словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, до 80% усіх неінфекційних хвороб спричиняють 4 фактори: тютюнокуріння, зловживання алкоголем, низька рухова активність та нездорове харчування.
Норми харчування не переглядалися майже 20 років, тож підставами до змін в організації харчування стали такі фактори:
Адже вчені встановили, що 12% хлопців і 8% дівчат віком від 11 до 17 років мають надлишкову вагу, а 3% хлопців та 2% дівчат страждають ожирінням. Крім того, результати дослідження вказують, що сучасні діти споживають удвічі більше солі, ніж рекомендовано: дошкільники ≈ 6,4 гр. (норма – 3 гр.); молодші школярі ≈ 7,4 гр. (норма – 4 гр.); підлітки ≈ 9,2 гр (норма – 5 гр.).
Майже вдвічі перевищує норму і рівень споживання і цукру ( діти 1-5 років) ≈ 56 гр. (норма – 25 гр.); школярі ≈ 67 гр. (норма – 37,5 гр.). Окрім цукру, діти їдять забагато хліба, борошняних виробів, картоплі, насичених жирів. 20% м’ясних страв становлять ковбасні вироби і сосиски, які так люблять діти, а от споживання молочних продуктів, овочів та фруктів, що є джерелом клітковини, навпаки знаходиться на недостатньому рівні.
Отже, відповідно до чинних з 1 січня нормативних документів у новій структурі харчування:
- Обмежено кількість солі, цукру (напої не підсолоджуються), рослинних і тваринних жирів (вершкове масло має містити не менше 72 % молочного жиру).
- З норм харчування виключено: ковбасні вироби та сосиски; будь-які консерви та кондитерські вироби.
- Зменшено кількість споживання хліба та картоплі.
- Збільшено споживання фруктів, овочів, зелені (щоденно), молока, кисломолочних продуктів (щоденно), м’яса птиці (свинина та яловичина лише при багаторазовому харчуванні), риби (щонайменше двічі на тиждень), яєць, круп (каші – основний гарнір!), горіхів, насіння, бобових.
- Повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування. Перша страва не є обов’язковою складовою повноцінного обіду. Це лише різновид закусок, що підсилюють апетит.
Зміни торкнулися і примірного меню, яке для нашої громади затверджує Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області. Якщо до 1 січня розроблялося примірне 2-тижневе меню на зимово-весняний та літньо-осінній періоди, то відповідно до нових вимог складається 4-тижневе меню на зимовий, весняний, літній та осінній періоди окремо.
Меню складається з урахуванням обладнання харчоблоків (наприклад, у меню не дозволяється вводити пюре, якщо на харчоблоці відсутня машина для приготування картопляного пюре (до речі, у багатьох наших закладах дошкільної освіти вони відсутні). Обов’язковою є наявність у кожному закладі 3-х промислових м’ясорубок: для м’яса/риби сирого і вареного (окремо) та для кисломолочного сиру. При їх відсутності не можна готувати котлети, голубці (вимога – з вареного м’яса), сирники, запіканки).
Станом на 01.01.2022 року єдине меню для ЗЗСО та ЗДО підписано.
Отже, зміни в організації харчування ставлять низку викликів на шляху їх втілення і перед засновником:
- збільшення у меню овочів, фруктів, зелені або суттєво здорожчить його вартість або призведе до невиконання норм харчування;
- необхідним технологічним обладнанням забезпечені далеко не всі харчоблоки громади, особливо дитячих садків;
- деякі з харчоблоків потребують капітального ремонту;
- процедура закупівель продуктів є недосконалою, бо не захищає інтереси замовника. Якщо, наприклад, постачальник привозить неякісну продукцію, треба розривати договір і починати нову процедуру закупівель, яка триває до 1-го місяця. Харчування буде зірвано;
- через невисоку заробітну плату та зменшення кількості дітей, які харчуються, через підвищення вартості харчування в закладах утворюються вакансії кухарів та їх помічників, які ми сьогодні змушені скоротити. Чи зможе один кухар у закладі забезпечити розмаїття страв, яке вимагають нові норми? Тим більше, що уряд поставив перед закладами освіти вимогу: від приготування їжі до її видачі має пройти не більше двох годин.
Так, кроки, які робить держава для покращення харчування в закладах освіти, – це однозначно добре. Переваги здорового харчування очевидні.
Заклади освіти з 10.01.2022 року впроваджують нове меню. Але, на жаль, наше суспільство не зовсім готове до змін у ньому. Харчові звички формувалися в більшості сімей десятиліттями, тож змінити їх раптово не вдасться. Звісно, на початку несолодкі напої та нові малосолоні страви можуть викликати спротив у дітей, оскільки в їхніх родинах харчуються без огляду на збалансованість та низькокалорійність. Тому у наших закладах ми поступово впроваджуватимемо відповідні зміни в харчуванні.
Страви, які пропонуються нашим дітям сьогодні, досить різноманітні та сучасні, мають привабливий естетичний вигляд, що важливо для подразнення смакових рецепторів.



Отже, від усіх учасників освітнього процесу очікуємо більшого оптимізму та розвитку в дітей культури здорового харчування. |